Changsha Baxizhou Island

Changsha Baxizhou Island

Resilient Landscape Goes with the Flow 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationChangsha, Hunan Province, China
ClientChangsha Pilot Land Development and Construction Co. Ltd.
Size63.3 hectares

Over many decades, public agencies in China have sought to solve growing flooding issues in a defensive way: fortifying and hardening river edges, raising levee heights, and ultimately separating the people from historical connections to the water. With an understanding of river flow processes and volumes and of wetland and native forest ecology, this separation can be assuaged, reconnecting communities to their waterfronts while responding to periodic flooding.

Located on the Xiang River in China’s Hunan Province, the 63.3-hectare Baxizhou Island is a private refuge covered with poplar trees and structures no longer in use. The conceptual design plan created a network of berm-buttressed paths, with terraced edges that create multi-level wetland system around the island: islands to the south, and small peninsulas, linked by a meandering boardwalk network. These peninsulas’ grass-lined channels lie beneath shallow water the majority of the year; however, during the flood season, the entire system is completely submerged.

At the island’s highest grades, private villas and a tennis facility are proposed. These are designed to be self-sustaining and integrated within the landscape, hidden within a forest wall. The island itself provides various opportunities for visitors to enjoy its natural beauty and newly thriving ecology.

Related Projects

North Bund Riverside

North Bund Riverside Park, located on a prominent 2.1 km waterfront along Shanghai’s Huangpu River, is the first project of its kind in Shanghai to address contiguous waterfront open space. The goal of the associated international competition was to find innovative solutions to transform a post-industrial waterfront with historic elements into a viable active ...

San Diego Embarcadero

The redevelopment plan for the waterfront and port facilities adjacent to downtown San Diego included translating community and economic requirements into a specific planning program. Emphasis was placed on urban design, circulation and parking, landscaping, environmental planning, and engineering considerations with a set of comprehensive implementation guide...

Shunde Guipan River Waterfront

SWA participated in a competition reimagining 19-kilometers of the Guipan River waterfront in Shunde, China. While the Pearl River Delta is one of the fastest growing regions of Southern China, one of the many casualties of this growth was the delta itself. Presently, Shunde has a growing flooding problem enhanced by channelizing, condensing, and containing th...

Nanjing International Youth Cultural Centre

SWA was retained to design the landscape of this mixed-use development collaboratively with Zaha Hadid Architects. It contains performing arts, hotel, residential, office and retail functions. Located adjacent to SWA’s Nanjing Youth Olympic Park, the design strives to merge architecture, the park landscape, and people at this iconic focal point. Landform...

Sands Bethworks

One of the most prominent examples of redirecting the environmental legacy of a post-industrial landscape can be traced to the south banks of the Lehigh Canal, in the city of Bethlehem, Pennsylvania. Comprising 1,800 acres (20 of which belong to this project) and 20 percent of Bethlehem’s total land mass is the former headquarters of Bethlehem Steel Corporatio...

Shekou Promenade

After China reached out to the rest of the world through its open-door policy, Shekou (part of the Shenzhen Special Economic Zone) became an important gateway for foreigners to discover the mainland. Its urban public realm, however, suffered from rapid urbanization and lacked attractive parks and facilities for the burgeoning population. With an increased awar...

South Waterfront Greenway

A bold new plan for the area along the Willamette River includes a 1-1/2 mile extension of the City’s downtown’s parks and the reclamation of the river’s edge for public recreation. Working closely with the City of Portland, developers, and natural resource advocates, the design team devised a rational plan that places access and activity in targeted nodes wit...

St Johns Riverfront Design Incentive Strategy

As part of a larger effort to establish its downtown as a center for business and culture during a period of unprecedented growth, the City of Jacksonville was in need of a design and investment strategy for its underused waterfront along both banks of the St. Johns River. The design team’s approach entails both a large-scale and a node-based strategy, identif...

2019-08-08T22:12:34+00:00