Ichigaya Forest

Ichigaya Forest

Reforestation Offers Major New Green Space in Tokyo 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationTokyo, Japan
ClientDai Nippon Printing Company
Size5.4 ha

“Ichigaya Forest” is the privately owned, publicly accessible, major open space on Dai Nippon Printing Company’s 5.4-hectare new world headquarters in the Shinjuku Ward. Vertical development and production modernization that extends underground was made possible the creation of this 3.2-hectare open space. Over half the site is now planted with native trees, shrubs, and ground cover, creating a unique urban forest with peaceful pathways and small plazas to accommodate the 10,000 DNP employees and their Ichigaya neighbors.

The design team’s vision of returning a mature native forest to this dense urban neighborhood serves as a catalyst for similar future developments, and sets a precedent of resiliency for this Asian megalopolis. To recreate the native forest, SWA developed a “native” soil profile and natural drainage processes to promote infiltration and reduce runoff. Natural stormwater management processes are designed to enrich the forest and keep all rainfall on the site. Hardscape areas are minimized, to reduce surface runoff and heat island effect. Natural pavement materials are used in the secondary pedestrian circulation throughout the site, both to minimize environmental impacts and to look and feel like forest paths.

Related Projects

Poly International Plaza

Poly International Plaza is an innovative office, retail, and exhibition center development located in the Guangzhou trade district. Sited along the Pearl River and adjacent to historic Pazhou Temple Park, the project presents a precedent toward integrating development with its site and context, embracing the place of garden and sustainability in the society’s...

Stanford University Terman Park

The removal of an existing building adjacent to the center of Stanford’s campus provided a unique opportunity to fashion an interim park space. The project emphasizes reuse and seeks to utilize salvaged materials as well as the existing grading and fountain as key features of the park. As a multifunctional performance and recreational space, the project ...

Lianjiang Park

Located between a mountain and river in rapidly growing Changsha, Lianjiang Park commands a critical juncture between city, nature, and a changing way of life. While the Lianjiang region had always been intimately linked to the water, recent urban development has resulted in a significant loss of wetlands, habitats, and the culture they give rise to.

In...

Bend of the River Botanic Garden

The Bend of the River Botanic Garden Master Plan will transform an 88-acre site in Temple, Texas, into a regional destination. Located at the southeast quadrant of the intersection of interstate I35 and the Leon River, the site is composed of two parcels separately donated to the City of Temple and consolidated into a single property.  Public engagement was cr...

2019-08-07T15:15:37+00:00