Xiqu Opera Centre

Xiqu Opera Centre

New Model for Public Space in One of the World's Densest Cities
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

Location, Hong Kong, China
ClientRevery Architecture
Size14,500 sm

After it was decided to locate the main concert venue on the building’s top floor to create a covered indoor/outdoor public realm, SWA designed the entire ground level of this venue for traditional Cantonese opera, including a dramatic, covered open-air landscape space. There, an urban stage facilitates movement, provides a gathering space, and enhances the visitor experience, while harmonizing with the architecture. The concept of “Qi” (flow) is expressed in materials, colors, forms, and textures united throughout. At three main entry areas on the ground floor, the façade was lifted to allow access. SWA worked on the grading and employed sloping planes with a grand curving stairway/ramp/amphitheater to connect them, also determining the levels for architectural space at the sides. The box office exists in the space below the landscape amphitheater seating. Groups of trees at each entry and in the central space bring the outdoors in. Outside, SWA designed paving for the first and second floors of the building as well as two outdoor gardens flanking the main performance hall on the 4th (top) floor. The bold upward move allowed space for a new entrance to the subway and the creation of an outdoor urban living room/garden stepped back from the heavily trafficked street. A parterre of planting and seating there provide separation as well as a dedicated entryway setting. An amphitheater with an outdoor performance area caps off this unique urban destination for the West Kowloon Cultural District.

Related Projects

Disney World Master Plan

Special issues in the computer-aided land analysis included depth to watertable, soils and organic mucks, and cypress groves. The analysis summary provided the basis for master planning a mixed-use community with extensive greenway conservation lands, resort development, entertainment facilities, a business park, and a residential community.

Nasu Highland

SWA collaborated with the architect to provide site planning, schematic landscape design and design development for this brand new membership clubhouse facility with an 18-hole golf course designed by Robert Trent Jones, Jr., International. The development includes a major arrival entry with a stone podium surrounded by a fountain pool. The clubhouse is surrou...

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high-density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where state-of-th...

CityWalk Orlando, Universal Studios

Universal City is an urban entertainment destination on the South border of Orlando, Florida; at its heart lies the Citywalk, the gateway for all arriving guests as they enter “Universal Studios Florida” or the “Islands of Adventure” from parking structures. The primary area, containing multi-themed, high-energy clubs, restaurants, bars...

2010 Asian Games Village

SWA collaborated with the Guangzhou Urban Planning Design & Survey Institute on a new urban design concept for the 2010 Guangzhou Asian Games. Situated between mountains to the North and the Pearl River to the South, Guangzhou has a unique condition, which allows for the use of existing water channels for the framework of a new open space network. By abstr...

Williams Square

People love Williams Square. For years, the wild mustangs have galloped across the covers of phone books, Hertz rental car schedules and tourist brochures. Families make holiday pilgrimages to see and touch the world’s largest equestrian statues in a granite plaza framed by the cold, clean lines of modern office buildings. There is nothing else there – no farm...

Avenida Houston

SWA and the architect’s narrative of nature and industry united underscores the design of the new 140,000-square-foot (3-1/2 acre) Avenida Houston plaza, adjacent to the freshly renovated George R. Brown Convention Center in downtown Houston. Key to the theme of nature as it plays out in this new events space is the famous central flyway that offers hundreds o...

Gantry Plaza State Park

Once a working waterfront teeming with barges, tugboats, and rail cars, the Hunter’s Point shoreline slowly succumbed to the realities of the Post-Industrial Age and this spectacular site was left to deteriorate. Thomas Balsley Associates, together with Weintraub di Domenico, envisioned Gantry Plaza State Park as a place that celebrates its past, future, skyli...

2019-08-07T20:26:23+00:00